Вицепремиерът Валери Симеонов ще бъде председател на Националния съвет за интеграция

...
Вицепремиерът Валери Симеонов ще бъде председател на Националния съвет за интеграция
Коментари Харесай

Симеонов оглавява бъдещия Национален съвет за хората с увреждания

Вицепремиерът Валери Симеонов ще бъде ръководител на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Това планува планът за нов закон за хората с увреждания, който беше признат единомислещо през днешния ден от парламентарната комисия по обществена политика. Той основава нов съвет, който е правоприемник на архива, правата и отговорностите на настоящия. 

В настоящия закон обаче ръководител на Националния съвет е здравния министър, а в плана за нов е записано, че " отрасловият заместител министър-председател " управлява съвета. В момента това е Валери Симеонов, против който към този момент трети ден има митинги поради изявлението му за " кресливи дами " с " сякаш заболели деца " по адрес на майките на деца с увреждания, които упорстваха за правенето и приемането на този закон. Въпреки че вицепремиерът се извини, демонстрациите с искане за оставката му не престават. Вчера той изясни, че не е бил разбран - думите му били не към децата, а към майките им. Тогава Симеонов избра да се отбрани с думи, които също провокираха остри рецензии:

" В тоя текст упрекът не е към децата. Валери Симеонов не е урод. Валери Симеонов има неработоспособен в дома си. Той има очи на главата си и очевидно се вижда, че част от децата имат физически недъзи. Те са с деформирани крака. Нима някой от вас позволява, че съм подобен урод, ненормалник, мизантроп, че ще кажа, че тези деца се преструват. Съвсем не е това смисълът. Още един път ви апелирам прочетете деликатно какво съм споделил. Аз споделям от аспекта, че майките ги показват за заболели деца, а ги държат и на дъжд, и на мраз по време на митингите ".

Приетия през днешния ден законопроект планува още да има  самостоятелна оценка на индивида с увреждане - здравословно му положение, функционалните усложнения, проблемите при ежедневните му действия, както и типа на нужната поддръжка.

От началото на идната година ще има и месечна финансова поддръжка на хората с увреждания над 18 годишна възраст. Тя се дефинира според от степента на увреждане и задачата ѝ е да компенсира разноските, подбудени от увреждането. Размерът на финансовата поддръжка ще се дефинира според от линията на беднотия.

Проектът планува и основаването на Държавната организация за хората с увреждания от началото на 2021 година. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР